אל תתנו לקיץ הארוך לבלבל אתכם! לכל קיץ יש סוף, והחורף יגיע. הניסיון של השנים האחרונות מראה שהחורף נעשה קיצוני יותר ויותר כתוצאה משינויי האקלים. מה שזה אומר הוא שחשוב – אולי יותר מאשר בשנים קודמות – להתארגן ולהכין את הרכב כבר בתקופה הקרובה לחורף. להיתקע עם רכב בחורף זה ממש לא נעים. 

 

מה בודקים במסגרת הכנת רכב לחורף?

צמיגים

לקראת החורף, כאשר סכנות ההחלקה הופכת ממשית, חשוב לוודא שהצמיגים במצב תקין. 

הכוונה היא שמומלץ לוודא שהצמיגים לא יבשים מדי, שאין בהם קרעים או סדקים (ולא לשכוח את הצמיג החלופי – "הספייר"). לבדוק לחץ אוויר בצמיגים, ולוודא שהוא תואם להוראות היצרן. 

כשבודקים את הצמיגים צריך לבדוק את עומק החריצים. מומלץ שהעומק לקראת תחילת החורף יהיה לא פחות מ – 3 מ"מ. עומק קטן יותר אומר שהצמיג כנראה שחוק, ואחיזת הכביש שלו לא אופטימלית.

במסגרת תקינות הצמיגים חשוב להתרשם מצורת הצמיג – צמיג מעוות הוא מסוכן.

נוזל קירור

אין קשר בין הטמפרטורות בחוץ לבין חום המנוע. צריך לדאוג שהמנוע לא יתחמם יותר מדי כתקופת החורף, ולשם כך יש לבדוק את נוזל הקירור שלו. לוודא שיש מספיק נוזל, שאין נזילה, ושהנוזל מתאים להוראות היצרן. נוזל לא מתאים יכול לגרום לבעיות.

מגבים

המאפיין הכי בולט של החורף הוא ירידה באיכות הראות. לכן חשוב לבדוק את מצב המגבים ("וישרים") בזמן הכנת רכב לחורף. מגבים קרועים, יבשים או מלוכלכים לא עושים את העבודה. בישראל, עקב תנאי האקלים בעיקר בקיץ, אורך החיים של מגבים לא ארוך במיוחד, ולכן מומלץ להחליפם לפחות פעם בשנה. במסגרת בדיקת מגבים צריך לדאוג שיש נוזל מיוחד לניקוי חלונות (באמצעות "שפריצר") ברכב וכן לבדוק שהצינורות אינם סתומים. 

אורות

אורות הרכב חשובים לא רק לשיפור הראות בחורף, אלא גם לשיפור הנִרְאוּת.

צריך לוודא את תקינות כל האורות לפני החורף. לעיתים יש צורך בעזרה של אדם נוסף, בעיקר לבדיקת האורות האחוריים – אורות בלמים ואורות רוורס. אם יש נורה שרופה יש להחליף מיד. אורות תקינים חשובים בכל ימות השנה אך בימי החורף כאשר מזג האוויר אפרורי יותר והחשיכה יורדת מוקדם, אורות תקינים חשובים שבעתיים.

 כדאי לאמץ הרגל של ניקוי פנסים כל פעם שנכנסים לתחנת דלק לתדלק, הפיתרון המומלץ ביותר לפני החורף הוא חידוש פנסים שיחזיר אותם למצב חדש.

דבר נוסף שכדאי לבדוק לפני החורף הוא כיוון האורות הקדמיים – הן האורות הרגילים והן האורות גבוהים. כיוון אורות נעשה במוסך על ידי איש מקצוע על מנת לוודא שאכן הכיוון מדויק.

בלמים

כביש חלק ורטוב הוא מתכון בטוח להחלקה. מי שעבר החלקה מכיר את תחושת האין-אונים כאשר הרכב מחליק, כאשר הרכב לא מציית, ורואים את "זה" מגיע. לכן, גם מי שטיפל בצמיגים ודאג לתקינותם, טוב יעשה אם יבדוק שהבלמים במצב טוב. בדיקה כזו נעשית רק על ידי מוסכניק מוסמך. מכוניות מגיל מסוים נדרשות על פי חוק להראות בדיקת תקינות בלמים בתוקף לפני כל בדיקת רישוי (טסט).

בכל מקרה יש לקחת בחשבון שטווח הבלימה בחורף, כשהכביש רטוב, גדול יותר מטווח הבלימה כשהכביש יבש. חשוב לקחת בחשבון כשנוהגים כשיורד גשם אחרי הפוגה, בלימה חדה היא ממש מסוכנת בגלל שאריות שמן ואבק שהצטברו על הכביש. לכן מומלץ בתחילת החורף, בתקופת הגשמים הראשונה, לנסוע בזהירות יתרה ובכל מקרה לשמור מרחק ראוי מהרכב לפניכם. גם בקיץ עדיף לשמור על מרחק בין רכבים אבל במיוחד בחורף.

מערכת החשמל

אחד מהדברים שיכולים למנוע עוגמת נפש ביום חורף, כשמנסים בבוקר להתניע את הרכב והוא לא מניע, זה לבדוק במסגרת הכנת רכב לחורף שהמצבר נקי מקורוזיה, לוודא שהקטבים והמחברים מהודקים. 

אם המצבר בן יותר מ – 5 שנים, מומלץ לבדוק את תקינותו,  או להחליפו לקראת החורף אצל מוסכניק מורשה. בחורף המצברים עובדים קשה יותר משום שהם מפעילים חימום, אורות, מגבים, הפשרת אדים ועוד. אף אחד לא רוצה להיתקע בדרך באמצע הגשם בלי מצבר.

שמן

שמן, כמו נוזל קירור, צריך לבדוק מדי פעם כל השנה. יחד עם זאת, זה ממש לא נעים לגלות שצריך להוסיף שמן באמצע החורף, תחת גשם שוטף או ברד חס וחלילה. לכן זה חשוב שבעתיים לבדוק שמן כחלק מהכנת רכב לחורף. חשוב לוודא שהשמן מתאים לרכב על פי הוראות היצרן. אם צריך להחליף בקרוב שמן – כדאי להקדים לעשות זאת לפני בוא החורף.

 הכנת רכב לחורף

צבע 

במסגרת הכנת הרכב לחורף מומלץ לבדוק את מצב הצבע של האוטו. הקיץ הישראלי עם השמש הקופחת והלחות הגבוהה עלול לעשות שמות לצבע של הרכב, בין אם בכך שהצבע דוהה מהשמש,  או בגלל המליחות של הלחות. 

לכן מומלץ באופן כללי, ולקראת החורף במיוחד, לצפות את הרכב בצבע חדש בציפוי ננו-קרמי כך הרכב יהיה מוגן הרבה יותר מפני נזקי מזג האוויר. זהו ציפוי שמגן גם מפני חלודה, שריטות, התקלפות וכד', וגם מפני פגיעות הברד, שפוקד את האזור לעיתים תכופות יותר מאשר בעבר.

ציפוי ננו-קרמי גם מגן וגם מוסיף לצבע ברק, ונותן תחושת התחדשות.

 

 

 

 

 

 

 

 

אולי יעניין אוך גם: